tiistai 2. huhtikuuta 2013

tDCS!

Boomtime, Discord 19, 3179

Minulla on uusi harrastus! Ilmoittaudun järjestelmällisesti koehenkilöksi jokaiseen tieteelliseen tutkimukseen, jonka löydän, kun kerran ainejärjestöjen sähköpostilistojen loputtoman bilemainosspämmin seassa sellaisiakin toisinaan on bongattavissa. Kohta edessä ainakin aivojen rakenteen ja toiminnan miljoonineritavoinkuvantamissysteemi, tavoitteena lähinnä kartoittaa musiikin ja siihen liittyvien tunteiden neuropohjaa, sekä jokin puoli vuotta kestävä mikrobiston ja allergioiden yhteyden selvittämisoperaatio. Ehkä eniten pähkinöissäni olen tosin tutkimuksesta, jossa tällä hetkellä olen mukana ja jossa TÖHÖTETÄÄN AIVOJA SÄHKÖLLÄ HOHOH.

Ahem. Informatiivisemmin kyse on tosiaan tDCS-tekniikasta, jossa parin milliampeerin virta johdetaan halutun aivoalueen lävitse, jossa se sitten joko helpottaa tai vaikeuttaa hermoimpulssin syntyä. Tällä on yllättäen havaittu olevan tuhannesti älyttömän päheitä vaikutuksia aivojen toimintaan ja kognitiivisiin kykyihin. Kuka muka ei haluaisi tuhannesti älyttömän päheitä vaikutuksia aivojen toimintaan ja kognitiivisiin kykyihin? No nii.
Tämä nimenomainen tutkimus tosiaan käsittelee vain vaikutuksia lyhytkestoiseen visuaaliseen muistiin, mutta vähänkö silti jännittävintä aikoihin. Tein ensimmäisen osan lauantaina. Koskaan ei ole ollut hauskempaa arvioida parin tunnin ajan sitä, ovatko näytöllä äsken välähtäneen tasoympyrän raidat eri kulmassa kuin sen sitä ennen välähtäneen, mikä nyt varmaan osittain selittyy silläkin, etten koskaan aiemmin ole paria tuntia noin pöljän askareen parissa viettänyt, mut no. Näin täysin subjektiivisesti, kenties hitusen toiveajattelunsekaisesti kyllä arvioisin päristelleeni jopa huomattavasti oikeampia vastauksia stimulaation jälkeen kuin sitä ennen. Keskiviikkona edessä on vielä toinen vastaava koe, jossa stimuloidaan eri aluetta.

(Parastahan tässä on se, että tämmöinen laite on huomattavan yksinkertainen ja jokseenkin turvallinen väsätä itsekin virtalähteenä yhdeksän voltin patteri. Koska mikä nyt muka voisi mennä pieleen touhussa jossa suljetaan virtapiirejä pääkopalla? (Totally tiedän mitä teen, luin lukiossakin sähköfysiikat ja öö olin peruskoulussa aina teknisessä työssä! Sitä paitsi löysin Internetistä tyyppejä jotka.))

Ei kommentteja: